april 24, 2024
  • 8:22 am DIY projekter til at forbedre din baghave på et budget
  • 3:46 am En vaskemaskine test hjælper dig med at vælge det helt rette produkt
  • 3:40 am Jagten på den bedste ejendomsmægler i Silkeborg
  • 2:55 am Har du været udsat for tab af erhvervsevne?
  • 3:59 am Få en undervognsbehandling nær Århus

Herbalife, Nupo, Cambridge, ja endda Arla tilbyder forskellige produkter til vægtregulering og vægttab. Fælles for flere af produkterne er, at de anbefales som måltidserstatninger, men er det nu også en god ide? Klinisk diætist Klaus Frobenius, indehaver af Klinik for Helbred og Sundhed i København, advarer mod brugen af produkter til måltidserstatning hos den almindelige danske forbruger. Indholdet i denne artikel reflekterer udelukkende Klaus Frobenius’ professionelle holdning.

 

Hvorfor måltidserstatninger?

Klaus Frobenius oplever et stigende forbrug af produkter til vægtregulering og vægttab hos sine klienter i sin klinik. I alle tilfælde advarer han mod brugen af disse produkter, der oftest skal anvendes som erstatning for et reelt måltid.

 

“… Ser vi på produkter, som eksempelvis Herbalife, er dette godkendt af FDA, altså i USA, og de danske sundhedsmyndigheder anbefaler indtil videre ikke officielt brugen af sådanne produkter til vægttab og vægtregulering. Derfor findes der heller ingen officielle vejledninger til brugen af sådanne produkter. Kun i visse medicinske tilfælde, som eksempelvis i forbindelse med sondeernæring, der naturligt fordrer brugen af flydende, sammensatte måltider, kan reelle måltidserstatninger være gode og nødvendige alternativer til rigtig mad…”

 

Klaus Frobenius mener, at det for de fleste, raske menneskers vedkommende er mest hensigtsmæssigt, at tage et grundigt kig på kost og kostvaner, hvis man vil opnå et vægttab, men det er altid sundest for kroppen, at vi spiser rigtige, varierede måltider.

 

“… Det er min erfaring, at et vægttab ofte handler om, at justere ens vaner – både kostvaner, men også andre dagligdagsvaner i løbet af hverdagen, der kan modarbejde et eventuelt vægttab. Her snakker vi både søvn, motion, stillesiddende skærmtid og familieliv. Det er selvfølgelig også de sværeste parametre, at ændre på, og så tyr folk til de hurtige løsninger, som eksempelvis måltidserstatninger, men på den lange bane, er der større risiko for tilbagefald på sådanne kure. Dertil er det ikke sundt for kroppen, at indtage en så homogen diæt over en lang periode…”

 

 

Giv aldrig måltidserstatninger til børn

En del af dette opråb fra Klaus Frobenius skyldes blandt andet, at han har erfaret at folk bruger disse produkter i hjemmet til at opnå et vægttab hos børn, uden at dette er diskuteret i samråd med en læge eller klinisk diætist.

 

“… Børn i voksealderen er helt afhængige af en alsidig kost for en sund fysisk og mental udvikling. Erstatter man rigtig mad med sådanne meget ensartede produkter, risikerer man at hæmme barnet både fysisk og mentalt. Sådanne beslutninger bør aldrig tages uden først, at have været diskuteret af en læge eller ernæringsprofessionel. I alle tilfælde hvor et barn skal tabe sig væsentligt bør en klinisk diætist tages med på råd, for at vægttabet hos barnet foregår kontrolleret, hensigtsmæssigt og under hensyntagen til barnets udvikling…”

 

 

Tag fat på livsstilændringen med det samme

 

Forskningen viser, at omkring 60% af alle vægttab enten går i stå eller falder tilbage til personens udgangsvægt før vægttabet. Dette kan der være mange grunde til, men i mange tilfælde handler det om, at folk leder efter hurtige løsninger, der ikke i sig selv er holdbare på sigt. Hvor mange kan for eksempel leve af flydende måltidsprodukter eller pulverkure på den lange bane? Disse produkter er muligvis effektive til at opnå et hurtigt vægttab, men de tabte kilo tages ofte på igen, når motivationen for at opretholde den strikte diæt bortfalder.

Skal man tabe sig på den måde, der både foregår kontrolleret og hensigtsmæssigt for kroppen og samtidigt holdbart på sigt, kan det bedre betale sig, at lægge den store indsats fra starten af og lave små, men holdbare justeringer i sin hverdag.

 

“… En anden faktor folk ofte skal slå sig til tåls med, er at et sundt vægttab godt må tage lang tid. Et stort vægttab foregår mest hensigtsmæssigt, hvis det tager lang tid for kroppen at tabe – så har kroppen bedre mulighed for at justere forbrændingen og andre systemer ind. Dermed bliver vægttabet nemmere at holde. Tænk på, at det har taget tid, at tage disse kilo på, og det er derfor naturligt, at det også tager tid at smide dem igen…”

 

Klaus Frobenius har stor erfaring i, at vejlede omkring vægttab og inviterer dig forbi hans hjemmeside, hvor du kan finde meget brugbar information omkring kost og sundhed.…

READ MORE